Welkom bij de SOH-opleiding!

Ontdek alles over de SOH-opleiding in de SOH-opleidingsgids. 

In de opleiding Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) leer je zelfstandig veelvoorkomende klachten af te handelen. Werken als SOH geeft meer variatie en uitdaging in je werk. Daarnaast zorgt de SOH ervoor dat de huisarts meer tijd voor complexere problematiek. We zijn trots op het feit dat Leerpunt KOEL al meer dan 2500 SOH’s heeft opgeleid in heel Nederland.

Bekijk hier alle startdata en locaties van de SOH-opleiding.


Wat is de SOH-opleiding?

In de opleiding tot SOH leer je zelfstandig vijftien veelvoorkomende ingangsklachten af te handelen. Werken als SOH is een leuke aanvulling op je huidige werk. Je word meer uitgedaagd én je ondersteunt de huisarts.

Missie

Als SOH kun je veilig en verantwoord zelfstandig patiënten beoordelen en behandelen. Daarmee ondersteun je de eerstelijnszorg en houd je deze toegankelijk.

Visie

De SOH-opleiding leidt doktersassistenten competentiegericht op om bevoegd en bekwaam patiëntenzorg te leveren.

 

Wat doet een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH)?

Wanneer je de SOH-opleiding volgt leer je zelfstandig veel voorkomende klachten af te handelen. Je schat zelfstandig de situatie in, verleent semi-spoedeisende hulp en bewaakt de rust in de praktijk. De huisarts hoeft alleen beschikbaar te zijn voor vragen en autorisatie.

 

Welke ingangsklachten leer je behandelen als SOH?

De SOH-opleiding bestaat uit verschillende modules. De modules en bijpassende ingangsklachten zijn:

  • Module KNO: het gezonde oor, acute keelpijn, epistaxis & acute rhinosinusitis
  • Module Wonden: traumatische wonden, bijtwonden, tand door de lip & brandwonden
  • Module Bewegingsapparaat: teenletsel II-V, subunguaal hematoom & inversietrauma enkel
  • Module Kleine kwalen: acute urticaria, insectenbeten, tekenbeten & cystitis.

Waarom kiezen voor de opleiding tot SOH?

Het is een uitbreiding van je werkzaamheden

Je gaat zelfstandig veelvoorkomende klachten afhandelen. Dat geeft meer variatie en uitdaging in je werk. Hierdoor zul je meer gewaardeerd worden door je werkgever en collega’s. Oftewel: hogere arbeidstevredenheid!

De huisarts krijgt meer tijd

Als SOH kun je tot een derde van de consulten overnemen van de huisarts. Hierdoor houdt de huisarts meer tijd over voor complexere problematiek. Vaak is dit de problematiek die de huisarts ook meer voldoening geeft. Win-win dus!

Je genereert extra inkomsten

Als SOH val je onder de eindverantwoordelijkheid van de huisarts. Dat betekent dat voor elk consult dat jij uitvoert de gebruikelijke consulttarieven gerekend mogen worden. Zo verdien je de opleiding snel terug. En levert jouw inzet inkomsten op voor de praktijk.

 

Voor wie is de SOH-opleiding geschikt?

De SOH-opleiding is geschikt voor doktersassistenten, triagisten, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het is een post-MBO opleiding. Dat betekent dat je een HBO-denkniveau nodig hebt. Daarnaast dien je voldoende tijd te kunnen investeren. Met zelfstandig denkvermogen, besluitvaardigheid en inzicht zit je helemaal goed!