Kortdurendende herstelzorg eerste lijn (ELV)

Robert Mol, huisarts

Nascholing Leerpunt KOEL in samenwerking met Fundis

Dinsdag 25 juni 2019 in Oud Haven, beoordeling: 7,3

Doel van deze door 25 deelnemers bezochte nascholing was om de huisartsen in de regio Rotterdam/Capelle aan den IJssel een beeld te schetsen van wat er in ELV gebeurd is sedert begin 2018. Door beperking verpleeghuisbedden, afbouw verzorgingshuisbedden, beperkte mogelijkheden thuiszorg en druk op ziekenhuizen om ligdagen te beperken, heeft deze zorg toekomst.

De zorgpensions van Fundis

Fundis is in de regio Rotterdam in mei 2017 een zorgpension in Capelle aan den IJssel gestart. In januari 2018 is in Rotterdam-Hillegersberg een zorgpension gestart dat helaas door een langdurige verbouwing gesloten is. Medio 2020 zal dit compleet vernieuwde zorgpension weer open gaan. In oktober 2018 is een locatie in Oud Haven opgestart. In de zorgpensions van Fundis wordt met verzorgend en verpleegkundig personeel gewerkt. Er kunnen 24/7 mensen opgenomen worden, aangemeld via huisartsen, ziekenhuizen en gemeenten.

Triage bij Fundis

Triage wordt gedaan door een eigen Transferbureau. De zorg voor de cliënten wordt vanaf 1 juli 2018 in beide pensions geleverd door huisartsen van Huisartsenpraktijk Fascinatio, die gemiddeld twee keer drie uur per zorgpension per week aldaar aanwezig zijn. Het betreft hier met name beoordeling van wonden, status na fractuur, medicatiecontrole en overleg met familie. Verdere zorg verloopt zo veel mogelijk op afstand. Met name medicatie blijft ondanks alle ICT-mogelijkheden een tijdrovende factor.

Doelgroepen zijn: mensen die na een ziekenhuisopname niet direct naar huis kunnen (veelal i.v.m. alleen wonen), crisissituatie in een thuissituatie, respijtzorg bij overbelaste mantelzorger en ter observatie vanuit thuissituatie. Financiering vindt via diverse kanalen plaats. Momenteel is er discussie of er nog steeds sprake moet zijn van verschil in hoog- en laagcomplexe zorg. Veelal betreft het mensen met comorbiditeit en polyfarmacie. Hoewel het over eerstelijnsbedden gaat, wordt over het algemeen in Nederland hoogcomplexe zorg onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde gelegd. Volgens de beleidsregel kan de verantwoordelijkheid ook bij huisartsen blijven.

Ervaring van huisartsen bij Fundis

“De huisartsen kunnen de verantwoordelijkheid van hoog complexe opnames goed dragen. Onder andere door ondersteuning van een professioneel team.” 

De huisartsen, die nu een jaar ervaring hebben, maakten de deelnemers duidelijk dat de huisarts tot op heden bij alle – dus ook de hoog complexe opnames – de verantwoordelijkheid voor deze zorg goed kan dragen. Zeker gezien het feit dat er samengewerkt wordt met een professioneel team dat werkzaam is in het zorgpension. Met name de factor zórg is vaak hoogcomplex. Het is een nieuwe uitdaging in ons vak. Probleem is de factor tijd, waardoor het noodzakelijk is om in een praktijk een extra parttime huisarts te hebben. Dit probleem kan opgelost worden door in onze regio een speciaal team van huisartsen te formeren, die zorgdragen voor de ELV. Hopelijk maakt HAP Rijnmond er spoedig een officieel issue van. In het eerste half jaar 2019  is het gemiddeld aantal ligdagen 23, terwijl dit landelijk op 38 dagen ligt. Opvallend is het grote aantal fracturen ten gevolge van trauma’s en orthopedische ingrepen (total knee, ed). Rode draad voor ons huisartsen is dat we veel kunnen betekenen voor de alleenwonende oudere met een tijdelijk zorgprobleem, waar binnen de termijn van enige weken volledig herstel verwacht mag worden en in principe geen nader onderzoek verricht hoeft te worden.

Verpleegkundige zorg en ervaringen in het IJsselland ziekenhuis

Een verpleegkundige van Zorgpension Oud Haven gaf de deelnemers een uiteenzetting over triage, intake en verder beloop tijdens een opname. In samenwerking met Havenue is ten behoeve van de herstelzorg een doelenposter ontwikkeld waar inmiddels mee gewerkt wordt.

Albert van Wijk, directeur IJsselland Ziekenhuis, gaf een presentatie over de sleutelrol van zijn ziekenhuis ten bate van verbetering gezondheid in de regio. Voorbeelden hiervan waren de aanpak van de te verwachten griepepidemie ‘18/’19 en de Havenpolikliniek. In zijn optiek kan alleen efficiënte samenwerking tussen alle disciplines in de Ouderenzorg er voor zorgen, dat juist deze groep niet tussen wal en schip gaat vallen. De ELV is hierin volgens hem een goed voorbeeld.

Havenue als nieuw concept 

Arend Arends, klinisch geriater, gaf een duidelijke uiteenzetting over “Havenue”, een nieuw op te zetten setting voor een zinnige en doelmatige zorg op de juiste plek voor ouderen in Rotterdam. Kernpunten zullen hier zijn: positieve gezondheid, veilig gevoel, (eigen) regie en excellente zorg. Het één-domein-denken zal plaats moeten maken voor een efficiënte netwerkorganisatie van eerste-, tweede – en derde lijn, waarbij we aan ontschotting niet zullen ontkomen. De veelal lange SEH-beoordeling zal moeten verdwijnen door dit concept, waarbij ELV ook noodzakelijk zal zijn. Uiteraard zal een goede regiefunctie de kwetsbare oudere veel ellende besparen.

 

Robert Mol, huisarts

Wouter Boswinkel, huisarts  Bart Dingemans, directeur Zorgpension (onderdeel van Fundis)

Linda Hart, verpleegkundig coördinator Zorgpension Oud Haven en Capelle aan den IJssel