Het assistentencongres was een groot succes!

Mieke van Dijk
Het assistentencongres was een groot succes!

Tijdens het doktersassistentencongres zit de stemming er in alle zalen goed in.
Vol herkenning wordt gelachen om Jeanette Caljouw, die tijdens de workshop ‘Help ik ben benauwd’ naspeelt hoe iemand aan de telefoon zijn ademtekort aandikt om de volle aandacht van de assistente te krijgen. Ook Adrie Evertse oogst gegniffel als hij een persoonlijke anekdote vertelt bij zijn uitleg over veelvoorkomende keelkwalen. Maar bovenal wordt er geconcentreerd gewerkt. Bijvoorbeeld bij de workshop ‘Agressie: Hoe blijf ik koel en rustig’, waar deelnemers verschillende typen agressie leren herkennen en aanpakken. ‘Bij onmiddellijke dreiging ga je in eerste instantie in de freeze-modus’,  vertelt de trainer. ‘Het maakt niet uit of die dreiging fysiek of verbaal is. Als je je bedreigd voelt, slaat door de adrenaline even je verstand af. Het komt daardoor dat je vaak zelf niet goed kunt reproduceren wat er precies gebeurd is of wat iemand tegen je zei, terwijl een toeschouwer dat wel kan’, licht hij toe. En inderdaad blijkt dat zodra hij zo’n situatie naspeelt bij een van de deelnemers. Oren kijken wordt heel interactief als Arne Deijl de kijker bij een van de deelnemers op de oren zet, en op het scherm projecteert.

Reacties op Facebook en in de evaluaties zijn enthousiast: het congresprogramma was goed, de inhoudelijke uitwisseling en het netwerken met collega’s was een verrijking en het goede eten kon de stemming alleen maar verder opstuwen. "Het was een dag van erkenning en herkenning voor deze onmisbare beroepsgroep van doktersassistenten, wiens bestaan we maar al te vaak voor vanzelfsprekend aannemen, maar zonder wie dokter en patiënt het nog geen dag kunnen stellen zonder gek te worden" aldus Marcel Hoogerheide van steunpunt KOEL in een reactie. En zo is het maar net.

"Het was een dag van erkenning en herkenning voor deze onmisbare beroepsgroep van doktersassistenten, wiens bestaan we maar al te vaak voor vanzelfsprekend aannemen, maar zonder wie dokter en patiënt het nog geen dag kunnen stellen zonder gek te worden" aldus Marcel Hoogerheide van steunpunt KOEL in een reactie.