Nascholing Sportgeneeskunde in het EMC

Wilma Spinnewijn, huisarts

Donderdag 6 december was het de beurt aan de sportartsen en orthopeden van het Erasmus MC. Zij brachten huisartsen op de hoogte van nieuwe inzichten in de sportgeneeskundige zorg met betrekking tot onderste extremiteiten. Tevens was het een gelegenheid om de plaats van de sportarts binnen het Erasmus MC duidelijk te maken. 

1. Het Erasmus MC heeft een specifieke multidisciplinaire poli op het gebied van liesblessures, knieletsel en peesklachten van de onderste extremiteit.

De orthopedisch chirurgen, sportartsen en andere professionals werken hier samen om de patiënt efficiënt te helpen en hebben veel ervaring. De avond was in twee delen gesplitst. In het eerste gedeelte werd de theorie besproken en in het tweede gedeelte werd het lichamelijk onderzoek geoefend en oefeningen gedemonstreerd.

2. Nieuwe inzichten die nog niet in de richtlijnen staan: omgang met bandletsel en de conservatieve behandeling van de meniscus. 

Tom Piscaer, orthopedisch chirurg en werkzaam op de acute kniepoli, startte de avond. Belangrijke punten uit deze presentatie waren dat letsels aan de mediale collaterale band minder snel actie vereisen dan de letsels aan de veel smallere laterale collaterale band. Ook werd het belang van snel doorverwijzen bij vermoeden kruisbandletsel nog eens onderstreept omdat op korte termijn vaak nog veel winst is te behalen. Bij meniscusletsel daarentegen wordt steeds meer gekozen voor een conservatief beleid en wordt er zo min mogelijk gereseceerd. Deze nieuwe inzichten zijn nog niet in de huidige NHG-richtlijnen knieklachten verwerkt. 

3. Het femuro acetabulair impingement heeft veelal te maken met Cam morfologie.

Adam Weir, sportarts en gepromoveerd op liesklachten, hield een duidelijk verhaal over adductoren blessures en het femuro acetabulair impingement syndroom. Deze laatste klacht heeft veelal te maken met Cam morfologie: een kleine uitstulping op de hals van het femur.

4. Kijk op www.sportzorg.nl voor oefeningen bij peesklachten.

Robert-Jan de Vos, eveneens sportarts ging in op peesblessures van de onderste extremiteiten en dan met name achillespees en patellapeesklachten. Het Erasmus MC heeft een speciale peespoli en de site www.sportzorg.nl geeft zeer bruikbare oefeningen en instructies bij klachten.

5. Geef ook eens een looprecept en doe inspiratie op via www.looprecept.nl.

Als laatste van de sprekers hield de initiatiefnemer van wandelen met patiënten, huisarts Matthijs van der Poel, een enthousiasmerend pleidooi voor meer bewegen. Zie ook www.looprecept.nl.

6. Sportartsen zijn er ook voor patiënten die niet direct behoefte hebben aan operatief ingrijpen maar wel met hun blessure aan de gang willen.

Ook dit was weer een leerzame nascholing georganiseerd door Leerpunt KOEL in samenwerking met Erasmus MC. De sportartsen zijn er niet alleen voor (top)sporters. Zij zijn een goed alternatief voor patiënten die niet direct behoefte hebben aan operatief ingrijpen maar wel met hun blessure aan de gang willen. In het Erasmus MC kan door de goede samenwerking tussen orthopeden en sportartsen onderling voor de patiënt een optimaal programma worden aangeboden.

Wilma Spinnewijn, huisarts