De ervaringen van onze docent Jolijn

Adja Strijker
SOH
De ervaringen van onze docent Jolijn

Onze SOH-ontwikkelaar en -docent Jolijn van de Bovenkamp is naar Bonaire afgereisd om op de huisartsenpost de kick-off van de SOH-opleiding te geven. Een mijlpaal voor Leerpunt KOEL! Jolijn was tijdens haar reis te volgen op Instagram van Leerpunt KOEL. Lees hieronder haar ervaringen. Binnenkort verschijnt er ook nog een artikel in de krant van Bonaire en Curaçao, die zullen we u niet onthouden. 

Hoe was je reis naar Bonaire?

“De voorbereidingen voor de SOH-opleiding in Bonaire waren op tijd getroffen waardoor ik met een relaxed gevoel op Schiphol aankwam. Dat dit een mooi avontuur zou worden wist ik al snel, want op de rolband kwam niemand minder dan onze koning Willem Alexander in tegengestelde richting voorbij. We weten natuurlijk dat hij in zijn “vrije tijd” piloot is, maar het was toch een verrassing om hem in pilotenpak te zien. 

En toen je eenmaal op Bonaire was? Zijn de omstandigheden daar vergelijkbaar met Nederland?

Op Bonaire stond de eerste dag in het teken van ontdekken en onderzoeken. Op het eiland zijn andere omstandigheden en wensen dan in Nederland, dus daar moest ik de SOH-opleiding goed op aanpassen. Zo heeft niet iedereen de beschikking over een laptop, laat het internet nog wel eens te wensen over en werken veel triagisten overdag als doktersassistent op de huisartsenpraktijk. Ik gaf de kick-off dan ook in twee groepen, zodat het werk afgewisseld kon worden en iedereen de kick-off kon bijwonen. 

Zijn de werkzaamheden van triagisten hetzelfde als in Nederland?

“Het viel me gelijk op hoe ontzettend kundig de triagisten te werk gaan en hoe veel rust de Huisartsenpost uitstraalt. De fysieke triage blijkt op Bonaire een veel grotere rol te spelen dan wij in Nederland gewend zijn. Dat komt voornamelijk doordat het eiland zo klein is en iedereen in maximaal 10 minuten op de post en huisartsenpraktijk kan zijn. Bellen kost bijna meer moeite, dus daarom komt iedereen gewoon langs. Een bijkomend voordeel is dat eilandbewoners een groot sociaal netwerk hebben en er altijd wel een familielid is die je naar de post kan brengen als het nodig is. De fysieke triage is echt erg goed op de post en gebeurt heel gestructureerd. Vitale functies worden gemeten en mede op basis daarvan wordt de urgentie aangepast.”

Hoe gaan ze de SOH’ers inzetten op Bonaire?

“Als de triagisten straks ook SOH’ers zijn kunnen zij nog meer klachten zelfstandig afhandelen en werk uit handen nemen van de huisarts. Dit komt niet alleen van pas op de post, maar eveneens in de huisartsenpraktijk! Ook Bonaire kampt namelijk met een hoge werkdruk door het toenemende aantal ouderen op het eiland en het afnemende aantal zorgverleners.
Wat goed is om te weten, is dat specialisten vaak maar 3 maanden op Bonaire werken. Deze grote doorloop heeft als gevolg dat eilandbewoners geen tijd hebben om een vertrouwensband op te bouwen met de specialist en naar de post komen om de verkregen informatie te checken. Gelukkig hebben 2 specialisten zich voor een jaar gecommitteerd aan het eiland. Dat zal zorgen voor een verlaging van de werkdruk op de post. De huisartsen op de post komen vanuit verschillende plekken ingevlogen en spreken de ene keer Spaans en dan weer Papiamento. De triagisten passen zich continue aan en vertalen geregeld over en weer tussen Nederlands, Spaans, Engels en Papiamento. Heel knap hoe de triagisten steeds weer de afstemming zoeken met de artsen.”

Je hebt een kick-off gegeven op Bonaire, maar hoe gaat dat nu verder?

“De triagisten hebben inderdaad de start van de opleiding gehad. Ze weten nu hoe de Digitale Leeromgeving werkt en ik heb de artsen getraind om de opleiding te mogen geven. De komende tijd zal ik via ZOOM (soort Skype) de artsen ondersteunen en zullen de triagisten echt aan de slag gaan. Zij gaan de Digitale Leeromgeving van Leerpunt KOEL gebruiken voor de theorie en zullen de praktische vaardigheden van de specifieke SOH-klachten van de getrainde huisarts aldaar leren.”

Hoe kijk je terug op je tijd in Bonaire?

“De dames van de post waren ontzettend dankbaar dat ze de SOH-opleiding mochten volgen. Ik heb genoten van hun enthousiasme en leergierigheid. Ze zijn ontzettend trots op hun werk en vertellen er heel open over. Het was me een waar genoegen om de start van de opleiding op Bonaire te mogen begeleiden!”.