Hooggewaardeerde scholingen voor huisartsen in Rockanje

Adja Strijker

Deze nascholing driedaagse mag door de hoge beoordelingen van de deelnemers gezien worden als een groot succes! Een gemiddelde van 8.6 is een bijzonder hoge score. Dit jaar waren de scholingen voor het eerst ook los te volgen, een verandering die de toegankelijkheid verhoogde en daarom goed werd ontvangen. Hieronder een verslag per dagdeel van Robert Mol. Volgend jaar bent u er vast en zeker ook bij!

 

Filosofie in de praktijk (beoordeling 8,6)

In het mooi gelegen Badhotel werd op woensdag 3 oktober 2018 de nascholing afgetrapt door filosoof Jonne Hoek. Een lezing die u bijgewoond moet hebben om de leerdoelen te bevatten. 'Durf toe te geven dat je niet weet', 'Iedereen probeert voor zichzelf een waarheid te vinden' en 'Vind moed om jezelf te zijn' waren fraaie onderwerpen. Daarbij gaf hij een mooi beeld van de wisselwerking tussen mens en techniek. De mens is een zoogdier dat altijd techniek nodig heeft gehad en dit zal niet snel veranderen. Zeker in de geneeskunde niet. Een vraag die bleef hangen is: “Weegt evidence based – of artificiële intelligentie – op tegen jarenlange werkervaring?”. Zijn presentatie was te omvangrijk voor de geplande 3 uur; reden voor een vervolg in 2019.
 

Vulvapathologie (beoordeling 8,1)

Op donderdagochtend hielden de dermatologen Sophie Flohil en Colette van Hees (Dermahaven/Erasmus MC) een duidelijke voordracht over vulvapathologie. Rode lijn was: kijk bij vaginale jeuk naar anatomische veranderingen en gebruik corticosteroïden altijd in zalf, één maal daags, maximaal 4 weken. Indien er geen verbetering optreedt is het vaak Lichen Sclerosus en verwijst u naar de poli. Ook was er aandacht voor de dermatoscopie, waarbij het advies werd gegeven om een scoop met gepolariseerd licht aan te schaffen.
 

Bijzondere breinen (beoordeling 8,2)

Hans van de Velde, coach volwassenen en gezinnen met pubers, voorzitter Wetenschapscommissie van Vereniging Impuls & Woortblind en oprichter van European Brains @ Work, sprak op donderdagmiddag over bijzonder breinen. Mensen die vastlopen in hun carrière of klachten ontwikkelen kunnen als onderliggende oorzaak ADHD, autisme, hoogbegaafdheid en dyslexie hebben. Bijzondere breinen worden vaak niet onderkend, maar door te denken aan een differentiaal diagnose kunnen patiënten wel geholpen worden. Burn-out en ander recidiverend disfunctioneren op de werkvloer (of op school) kunnen gebaseerd zijn op hoogbegaafdheid. 
Dr Rob Peirera, kinderarts, besprak de specifieke informatie over ADHD bij kinderen. Hierbij kwamen de symptomen, de impact op het gezin, sociaal gedrag en leerstructuren, farmacotherapie, de indicatie, het verschil van langwerkende en kortwerkende medicatie en farmacokinetiek hiervan, de risico’s en controles aan bod. Al met al een geheel beeld van ADHD!
Voorzitter Eva Ketzer sloot af met de NHG standaard ADHD. Hierin was de boodschap: ondersteuning van gezinnen met leden met gedragsstoornissen kunt u in eerste instantie verwijzen naar het Centrum Jeugd en Gezin. De collegae jeugdartsen hebben toegang tot een netwerk van orthopedagogen en gezinscoaches om gezinnen te adviseren en te begeleiden bij kinderen met gedragsstoornis. Een verwijzing naar kinderarts/psychiater voor medicatie kan daarnaast plaatsvinden.
 

De overgang (beoordeling 9,2)

Op vrijdagochtend gaf een trio bestaande uit huisarts Ariënne Pameijer, overgangsconsulente Joke Doornbos en gynaecoloog Frans Lim (IJsselland Ziekenhuis) een duidelijke uiteenzetting over de overgangsklachten anno 2018. Notabene 96% van de 1,2 miljoen vrouwen in ons land ervaren de overgang als klacht, waarvan 60% zelfs ernstig. Dat zijn zo’n 100 vrouwen in uw praktijk! Hormoonsuppletietherapie (HST) kreeg ruimschoots de aandacht. Wel met de aantekening dit niet te geven als mammacarcinomen op jonge leeftijd voorkomen in de familie. Uitgebreide info is te vinden in de Praktische Handleiding HST. 
Joke Doornbos gaf aan dat een individuele aanpak bij een overgangsconsulente zeer effectief is doordat alle facetten van de overgang belicht worden. Er wordt dan ingegaan op leefstijl, stress, slaap, voeding en Vitamine B12 en D3. Ook komen alle mogelijke medische behandelingopties aan de orde. Tevens hebben overgangsconsulenten meer tijd dan wij als huisartsen.
 

Obesitas (beoordeling 8,9)

Vrijdagmiddag sloot Prof. Dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC met zwaartepunt obesitas en biologische stress de dag af. Voeding en beweging werkt bij de patiënt met obesitas (BMI hoger dan 35) niét! Er is bij deze mensen veel mis in het verzadigingsgevoel, met name op gen-niveau. Het hormoon Cortisol is daarbij een gevoelige rode draad. Er werd een parallel getrokken tussen het metabool syndroom en het Syndroom van Cushing, waarbij mensen langdurig blootstaan aan extreem veel cortisol en daarbij ook onder andere meer buikvet, diabetes, hypertensie en dyslipidemie ontwikkelen. Nieuwe inzichten in de oplossingen werden besproken: Bewegen in kou (2 uur per dag doorbrengen bij 17 graden leidt al tot afname van vetmassa) en de anti obesitas medicatie (binnenkort Saxenda, dagelijkse injectie). Dit dient natuurlijk pas na onvoldoende effect van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ingezet te worden. De GLI wordt per januari 2019 vergoed vanuit de basiszorgverzekering en zal leiden tot een grotere inzet van leefstijlcoaches (meer informatie op www.blcn.nl). Ook diëtisten en POH zullen een nog grotere rol gaan spelen. In samenwerking zullen noodzakelijke stappen gezet worden daar tot een succes te komen!


Al met al kan geconcludeerd worden dat Rockanje 2018 een succes werd door geweldig kundige sprekers, een zeer interactieve en enthousiaste groep huisartsen in een rustgevende en mooie omgeving. Dit rechtvaardigt naar mijn gevoel om deze nascholing in 2019 te willen herhalen, met een grote opkomst.

 

Robert Mol