Cursus Oog om oog - beoordeeld met een 8,5

Op maandag 25 juni jl. vond onze nascholing Oogheelkunde plaats, georganiseerd in samenwerking met het Oogziekenhuis Rotterdam. 56 relatief jonge huisartsen waren aanwezig die de bijeenkomst met een gemiddelde van 8,5 beoordeelden.

De bijeenkomst werd gestart met een presentatie door Ilse Augustijn, optometrist in Oud-Beijerland en lid van het Optometristen Collectief Rijnmond. Daarbij was met name de informatie over de rol van de optometrist als professional tussen huisarts en oogarts voor velen nieuw. De heldere boodschap van Ilse luidt: “De opticien kijkt tot het oog en de optometrist kijkt door het oog. Huisartsen kunnen veel vaker een beroep doen op de optometrist, met kortere wachttijden, uitgebreide onderzoeksmogelijkheden en een nauwe samenwerking met oogartsen.”

Daarna nam oogarts Marijke Wefers Bettink-Remeijer het woord. In haar presentatie kregen de huisartsen aan de hand van de NHG-standaarden een kijkje in de keuken van de oogheelkunde. Marijke concludeerde dat de huisarts genoeg heeft aan de penlight, visuskaart en het fluorescentiestrookje. Het blijft moeilijk om de diagnose virale- of bacteriële conjunctivitis te stellen. Daarom is het advies toch te behandelen met een antibioticum. En wist u dat de contactlens de veroorzaker is van de meeste oogontstekingen?

Jennifer Verhoekx, AIOS Oogheelkunde nam de aanwezigen mee op reis in de wereld van de maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat.

Het was een leerzame bijeenkomst die volgens een van de deelnemers best een uur langer had mogen duren. Op naar een vervolg!