Docent in de spotlight: Jan Huisman

Jacqueline Hommerin
Docent in de spotlight: Jan Huisman

Jan Huisman is naast huisarts ook al meer dan 20 jaar betrokken bij Leerpunt KOEL. Samen met doktersassistenten vormde hij een actieve werkgroep die samen scholingen ontwikkelden voor doktersassistenten én huisartsen. We zijn inmiddels jaren verder en nog steeds geeft hij met veel plezier scholingen voor Leerpunt KOEL. In dit interview zetten we Jan Huisman als docent in de spotlight.


Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Jan Huisman, huisarts in Ridderkerk. Ik werk twee dagen per week als huisarts en ben verder actief als voorzitter van de Zorggroep Ridderkerk. Daarnaast doe ik managementtaken in Het Doktershuis nr3 in Ridderkerk. Ook geef ik scholingen voor (o.a.) doktersassistenten, zoals: buikklachten, schildklierproblematiek, urineweginfecties, mammacarcinoom en urologie.

 

Hoe ben je bij Leerpunt KOEL terechtgekomen?

Ik was vroeger PC (persoonlijk coördinator) bij de WDH (Werkgroep Deskundigheid Huisartsen). Er was ook een actieve werkgroep van doktersassistenten en samen maakten we nascholingen voor huisartsen en doktersassistenten. Dat is al meer dan 20 jaar geleden opgestart. Dus ik ben er al heel lang bij betrokken.

 

Je geeft zelf scholing, maar van wie heb je zelf het meest geleerd?

In de huisartsopleiding van mijn opleider Cees van Bezooyen in Breda. Hij heeft me echt het vak van huisarts geleerd. Dat was in 1981. Hij had toen al periodieke besprekingen met psychologen over patiënten.

 

Wanneer is (het geven van) een scholing voor jou geslaagd?

Ik vind een scholing geslaagd als de deelnemers met een gevoel naar huis gaan dat ze iets geleerd hebben. Ik probeer vaak vanuit de praktijksituatie van de huisarts de stof te behandelen met veel praktijkvoorbeelden, die aansluiten bij de situatie waarin de doktersassistent zich bevindt.

 

Welke tip zou jij aan andere docenten willen geven?

“Herhaling is de moeder van de studie” zeiden de Romeinen al. Herhaling met andere woorden en vooral zorgen voor een goede sfeer! Dus een grap op zijn tijd.

 

Wat is de beste tip die je ooit zelf hebt gehad?

Probeer vooral jezelf te zijn in je vak. Eerlijk zijn. Wat je beloofd hebt, dat moet je nakomen.

 

Hoe breek jij het ijs bij een scholing?

Door zaken te relativeren. Een grap op zijn tijd, aangeven dat je ook niet alles weet.

 

Wat vind jij het leukst aan doceren?

Dat je iets van je eigen ervaringen in de praktijk kan overbrengen op een ander.