KOEL houdt het COOL aan de Kralingse plas

Mieke van Dijk

Intieme lokatie, diverse onderwerpen, deskundige sprekers; COOLER wordt het niet.\

Ludo van der Ven

 

Van 21 tot en met 23 november 2019 kwamen nabij de twintig huisartsen in wisselende samenstelling bijeen in zeilschool De Lelie, voor een veelzijdig nascholingsprogramma in gemoedelijke sfeer.

Burn-out

De aftrap werd gegeven door Marcel Hoogerheide, die een scholing verzorgde over burn-outproblematiek; hoe het te herkennen, en hoe te handelen als iemand burn-out raakt of dreigt te raken. Het opmerkelijke fenomeen van de jonge, succesvolle en ‘veilig ontwikkelde’ millennials kwam ter sprake. Zij kampen met keuzestress, een slecht zelfbeeld en aanpassingsproblemen. Er werden tips uitgewisseld over goede screeningsmethoden, en ervaringen met de eigen omgang met stress en verantwoordelijkheid. Herkenning alom bij het nieuws dat huisartsen in de top drie van meest burn-outgevoelige beroepen staan. Voor welke doelgroep dan ook; de clou van het voorkomen van (een herhaalde) burn-out, ligt bij effectieve coping. Is het gewoon ‘the art of not giving a fuck’?

Overgangsklachten

Na burn-out stonden overgangsklachten op het programma, onder leiding van huisarts Arianne Pameijer en gynaecoloog Frans Lim (IJsselland Ziekenhuis). Zij praatten hun toehoorders bij over de laatste stand van zaken en kennis op dit gebied. Nog altijd wordt de overgang veelvuldig over het hoofd gezien als veroorzaker van een verscheidenheid aan (serieuze) klachten. Hormoonsuppletietherapie (HST) kwam aan de orde, met het voorbehoud dit niet te geven als mammacarcinomen op jonge leeftijd in de familie voorkomen. De Praktische Handleiding HST blijft een goede bron van informatie.

Kinderdermatologie en vulvapathologie

Op vrijdagochtend ging het over twee specifieke deelgebieden van de dermatologie: die bij kinderen en vrouwen. Dermatoloog Colette van Hees sprak over de meest voorkomende zowel als zeldzame dermatologische aandoeningen bij kinderen, wat de huisarts hiermee kan in zijn eigen praktijk en in welke gevallen door te verwijzen naar bijvoorbeeld het Erasmus mc. In het tweede deel van de dermatologiescholing vertelde Dr. Sophie Flohil, dermatoloog Dermahaven/Erasmus MC, over de meest voorkomende inflammatoire en pre-maligne aandoeningen van de vulva. Ook na deze scholing waren de aanwezigen weer goed op de hoogte van de meest recente behandelmogelijkheden en wanneer door te verwijzen.

Farmacogenetica

Prof. Dr. Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica aan het Erasmus MC, is een man met een missie: dat een individueel DNA-profiel gemeengoed wordt als basis voor medicatiedosering. Hij beschouwt het bij de huidige stand van de wetenschap als een morele verplichting om de medicatie van iedere patiënt gepersonaliseerd voor te schrijven, en licht toe hoe de huisarts daar in samenwerking met de apotheker aan kan bijdragen. Een belangrijke rol is weggelegd voor het DNA-paspoort, dat er in de nabije toekomst voor moet gaan zorgen dat patiënten van meet af aan de optimale dosering krijgen, afhankelijk van de individuele werking van specifieke enzymen die een rol spelen bij de afbraak van geneesmiddelen. Meer info op vindt u hier.

Obesitas en voeding

Liesbeth van Rossem, internist-endocrinoloog van het Erasmus MC, vertelde over de factoren die de behandeling van obesitas extra ingewikkeld maken. Aandacht voor voeding en beweging werkt niet bij patiënten met obesitas (BMI hoger dan 35). Bij deze mensen is er veel mis in het verzadigingsgevoel, met name op gen-niveau. Het hormoon Cortisol speelt een centrale rol. Er werd een parallel getrokken tussen het metabool syndroom en het Syndroom van Cushing, waarbij mensen langdurig blootstaan aan extreem veel cortisol en daarbij ook onder andere meer buikvet, diabetes, hypertensie en dyslipidemie ontwikkelen. Bewegen in kou (minimaal 2 uur per dag doorbrengen bij 17 graden) en anti-obesitasmedicatie leiden tot afname van vetmassa. Dat laatste uiteraard pas na onvoldoende effect van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), die bij obesitas wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering (meer informatie op www.blcn.nl).

Inleiding euthanasie

Op zaterdag werd KOEL=cool afgesloten met een inleiding tot euthanasie, verzorgd door Coby van der Heijden en Dominique Rijnja van de Levenseindekliniek. Deze scholing werd enerzijds gekenmerkt door praktische aspecten zoals de techniek van het toedienen van de injecties, en anderzijds door de hevige emoties die euthanasie plegen met zich meebrengt voor de huisarts zelf. Het merendeel van de aanwezige huisartsen had al ervaring met euthanasie. Zij wisselden onderling uit wat dit met hen deed, wat vervolgens weer veel indruk maakten op degenen die zelf nog nooit euthanasie hadden gepleegd.

Al met al was KOEL=COOL in al zijn diepte en breedte een nascholingsmeerdaagse die onmisbaar is in het aanbod van Leerpunt KOEL. En de locatie smaakte naar meer. Bent u er volgend jaar (weer) bij?