Chirurgie in de huisartsenpraktijk

Kees in ‘t Veld

Een cursus voor jonge artsen én artsen die al heel wat vlieguren hebben gemaakt

Maandag 1 april j.l. , half zes. Huisartsen verzamelen zich vol verwachting van wat komen gaat bij het Skillslab van het Erasmus MC. Er staat een cursus over chirurgische verrichtingen op de planning, georganiseerd door Leerpunt KOEL vanuit het initiatief van het Erasmus MC.  Onder hen collega’s die nog niet zo lang klaar zijn met de opleiding en nu als waarnemend huisarts of als huisarts-in-dienstverband in een vaste praktijk aan het werk zijn. Maar er zijn ook een aantal collega’s met heel wat vlieguren op de teller, die toch weer wat puntjes op de i willen zetten. ‘Ideale cursisten’, want ze kunnen vanuit hun ervaring met hun tips en ervaringsfeiten de avond verrijken. 

Op vraag oefenen met elektrochirurgie en speciale hechttechnieken

In de inleiding worden de wensen geïnventariseerd: zijn er speciale vaardigheden waar men mee wil oefenen? Het leren gebruiken van elektrochirurgie scoort hoog bij de meeste deelnemers, evenals speciale hechttechnieken als de horizontale matrashechting (kan goede diensten bewijzen bij lelijke lapverwondingen, bijvoorbeeld van het onderbeen) en de intracutane hechting.
Eerst wordt met elkaar aan de hand van een presentatie kennis en ervaring uitgewisseld. Dit loopt uiteen van de uitrusting van de behandelkamer tot de theoretische aspecten van verdoving, incisies, hechten en knopen. Daarna wordt het pas echt interessant en bewijst het skillslab van het Erasmus MC zijn meerwaarde: op échte geprepareerde stukjes huid kunnen de deelnemers het intracutaan hechten en de horizontale (volgens Donati) en verticale matrashechting oefenen. Met twee elektrocauters wordt op kippenpoten (met huid) de elektrochirurgie geoefend. De standen CUT, COAG en BLEND kennen aan het einde van de avond geen geheimen meer voor de cursisten. Tijd om al het geleerde in de praktijk te gaan brengen!

De conclusie? Een succesvolle scholing!

De beoordelingen op de evaluatieformulieren spreken boekdelen. De deelnemers zijn tevreden over de cursus! En dat zijn de docenten van de avond ook: huisarts Loes Croles - Zantkuijl (tevens Huisartinstituut Erasmus MC), huisarts Naomi Beks (met een bijna voltooide opleiding chirurgie in haar rugzak), AIOS Plastische chirurgie Arda Göçeroglu en ondergetekende. 

De volgende scholing staat gepland op 3 juni, opnieuw in samenwerking met het Erasmus MC. Het onderwerp is dan de mond en kaak. Bent u erbij?

Kees in ‘t Veld, huisarts