SOH-congres

Lucht & longen

De SOH geeft lucht in de praktijk. Doordat jij hebt geleerd hoe je veelvoorkomende klachten zelfstandig af kunt handelen ontlast je de huisarts. Dat geeft lucht! Maar kun je voor nog meer lucht zorgen in jouw werk als SOH? 
 
Het thema van het jaarlijkse SOH-congres is ‘Lucht en longen’. We trappen af met een plenaire lezing over gedragsverandering. Hoe krijg je dat voor elkaar tijdens een consult met een patiënt? Hoe zorg je voor lucht tijdens een lastig gesprek? Maud van de Ven leert je om een ander te activeren door het onbewuste brein aan te spreken. 

Na de plenaire lezing mag je twee workshops naar keuze volgen. Leer over hoe je jouw werk als SOH vorm kan geven. Of leer over vaardigheden zoals longen luisteren en wondgenezing en behandeling. Ook kun je je medische kennis over hooikoorts en otitis externa opfrissen. Of wil je leren hoe jij de adem in kunt zetten als medicijn?

Het wordt weer een dag vol interessante nieuwtjes, leerzame en interactieve workshops en natuurlijk een heerlijk diner! De verschillende workshops kun je bekijken onder het kopje 'Programma'. Bij aanmelden kan je direct inschrijven voor de gewenste workshops. Wacht niet te lang met inschrijven om te voorkomen dat de workshops waar je aan deel wilt nemen al vol zitten.

Na het volgen van de twee keuzeworkshops telt het SOH-congres mee voor jouw SOH hercertificering (voor 4 punten).  

Tijdens het SOH-congres zal er een fotograaf vanuit Leerpunt KOEL aanwezig zijn om de dag vast te leggen.

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Doktersassistenten, Triagisten
  • Kennis-en-wetenschap, Medisch handelen, Professionaliteit
  • Donderdag 21 November 2024
  • Rotterdam, Fletcher Wings Hotel Rotterdam
  • 13.30 - 20.00 uur
  • 4 accreditatiepunten
  • € 335,00
Beschikbaarheid: nog 3 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Leerdoelen

  • Kennis opdoen over diverse onderwerpen (zie workshops)
  • Uitbreiding van de kennis over nieuwste SOH-ontwikkelingen


Kennis over een bepaald onderwerp ( workshops)
Kennis over een bepaald onderwerp ( workshops)

Programma

13.30 -14.00 uur       Inloop met koffie, thee en wat lekkers
14.00 - 15.00 uur   Welkom en plenaire sessie 'Het bewuste brein'
15.00 - 15.15 uur   Naar de workshopzaal
15.15 - 16.45 uur   Workshopronde 1
16.45- 17.00 uur   Pauze
17.00 - 18.30 uur   Workshopronde 2
18.30 - 19.30 uur   Diner
19.30 - 20.00 uur   Uitreiken parkeerkaarten en goodiebags
20.00 uur   Einde


Workshops

Tijdens het congres ga je twee workshops volgen. Je hebt keuze uit: 

Workshop 1 - Hoe geef ik mijn werk als SOH vorm?
Door Janelle van Holsteijn van der Vorm & Cardin te Kronnie

Vind je het lastig om jouw SOH-spreekuur vorm te geven? Weer aan de telefoon in verband met een zieke collega? De patiënt die toch liever bij de huisarts op het spreekuur komt? Het werken als SOH kent veel uitdagingen. Tijdens deze workshop leer je hoe je jouw werk als SOH vorm kan geven op een manier die bij jou past. Neem je eigen vraag mee waar jij tijdens je werk als SOH tegenaan loopt. Hiermee gaan we aan de slag. Je krijgt praktische tips en tricks hoe je jouw spreekuur in kan richten. Je leert het belang van eigen agenda beheer. We staan erbij stil hoe jij als SOH in je kracht staat. En hoe jij als assistente gezien en erkend wordt als SOH. Door zowel huisarts je collega als de patiënt.  

Workshop 2 - Nieuwe Corpus alienum en herhaling vaardigheden  
Door Adinda Mailuhu & SOH-docent

Als SOH voer je dagelijks verschillende vaardigheden uit tijdens een consult, van wonden beoordelen tot het kijken in oren. Niet alle vaardigheden komen even frequent voor. Deze vaardigheden workshop bied je de kans om enkele vaardigheden weer eens op te frissen! In deze workshop focussen we op drie vaardigheden: het beoordelen van enkelbandletsel, (brand)wonden en het KNO-gebied, inclusief otoscopie. Wil je deze vaardigheden weer grondig onder de knie krijgen? Dan is deze workshop wat voor jou! Bereid je voor op een interactieve sessie waarbij je oefent op mededeelnemers, zoals je gewend bent van de SOH-opleiding. Zorg ervoor dat je de hoofdstukken over het lichamelijk onderzoek en de bijbehorende vaardigheden vooraf bestudeert, zodat je het maximale uit de workshop kunt halen. Neem ook een otoscoop mee voor de otoscopie vaardigheid.  

Workshop 3 - Wondgenezing en verbandmaterialen
Door Matthijs Kant

Wondzorg, spannend, lastig, eng, moeilijk, complex. Wat moet ik nou doen? Waar begin ik? Wanneer schakel ik hulp in? Ervaar je dit als een patiënt zich meld met een wond? Begrijpelijk, wondzorg is complex, er zijn veel verschillende wonden met verschillende oorzaken en er zijn al helemaal veel verschillende wondzorgproducten. De docent neemt je mee langs de anatomie van de huid, de verschillende stadia van wondgenezing, de verschillende wonden en hun oorzaken. Het methodisch denken en het juist toepassen van wondzorgproducten. Deze workshop geeft je meer inzicht over de processen van wondgenezing. Je leert welke verschillende wonden er zijn, en deze op methodische wijze te beschrijven. Waardoor je vervolgens de juiste wondzorgproducten kunt kiezen. En dan is het opeens niet meer spannend, lastig of eng, maar juist leuk en onwijs interessant om het proces van wondgenezing te volgen. Maar bovenal zal jouw patiënt, nog betere wondzorg ontvangen, waardoor de wond nog sneller zal genezen.   

Workshop 4 - Longen luisteren
Door Hans van der Holst

Tijdens deze workshop maak je kennis met een aantal ins en outs van het longen luisteren (auscultatie van de longen). We frissen samen de kennis op over de anatomie, fysiologie en pathologie van de longen. Je ervaart hoe je naar de longen kunt luisteren. Je kennis over het auscultatie-onderzoek wordt vergroot.  

Workshop 5 - KNO, hooikoorts en otitis externa
Door Eline Schreuders

Als SOH zie je al veel patiënten met keel-, neus- en oorklachten Deze praktijkgerichte en informatieve workshop is speciaal ontwikkeld om je als SOH verder te verdiepen in aandoeningen van de bovenste luchtwegen, oftewel KNO-klachten. Onder andere herkenning, behandeling, en adviezen voor allergische rhinitis/hooikoorts, otitis media en otitis externa zullen aan bod komen. Deze workshop biedt zowel praktische tools als inzichten die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse werkzaamheden als SOH. 

Workshop 6 - Ademen als medicijn
Door Wies van Beek 

Het werken met de adem neemt steeds meer in populariteit en bekendheid toe. Steeds meer mensen en bedrijven ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, vitaler en bewuster leven, voor heling en transformatie en voor persoonlijke ontwikkeling. Ademen is een natuurlijk medicijn. Het brengt meer balans op fysiek, mentaal en emotioneel gebied.  Ken je dat gevoel van gejaagdheid, je hoofd dat overuren maakt en de avond die te kort is om helemaal te ontspannen? Of misschien herken je het bij collega’s? Je adem is een krachtig middel om te ontspannen en meer energie te krijgen. Ademen doen we de hele dag, maar doen we het ook bewust? Je gebruikt doorgaans maar een klein deel van je longcapaciteit. Vaak adem je te hoog en te snel, wat op langere termijn onprettige gevolgen kan hebben: onrust, burn-out, oververmoeidheid en chronisch hyperventileren. Gebruik je je adem op een bewuste manier, dan ervaar je meer vitaliteit in je leven. 

Veelgestelde vragen

Welke workshops kan ik volgen?

Je volgt twee workshops. Je hebt keuze uit:

  1. Hoe geef ik mijn werk als SOH vorm
  2. Nieuwe Corpus alienum en herhaling vaardigheden
  3. Wondgenezing en verbandmateriaal
  4. Longen luisteren
  5. KNO, hooikoorts en otitis externa
  6. Ademen als medicijn

Hoeveel (hercertificerings)punten haal ik met het congres?

Het SOH-congres telt mee voor 4 hercertificeringspunten voor je hercertificering als SOH. Naast hercertificeringspunten behaal je ook 4 reguliere accreditatiepunten voor jouw beroepsgroep.

Op welke locatie is het congres?

Deze editie van het congres zal plaatsvinden in Fletcher Wings Hotel in Rotterdam. Het adres is: Rotterdam Airportplein 55, 3045 AP Rotterdam. Er is ruime parkeergelegenheid. Je kunt ook met het OV reizen. Gebruik hiervoor de volgende link Plan je route.

Kan ik gratis parkeren bij het Fletcher Wings Hotel Rotterdam?

Ja, als je met de auto komt dan ontvang je van ons na het diner een uitrijkaart. 

Wat is er inclusief tijdens het congres?

Er zal de hele dag onbeperkt koffie, thee en (fruit)water aanwezig zijn. Daarnaast ga je gezellig met collega-SOH genieten van een uitgebreid diner. In de vorm van een buffet.

Wat is het programma?

13.30 -14.00 uur       Inloop met koffie, thee en wat lekkers
14.00 - 15.00 uur   Welkom en plenaire sessie 'Het bewuste brein'
15.00 - 15.15 uur   Naar de workshopzaal
15.15 - 16.45 uur   Workshopronde 1
16.45- 17.00 uur   Pauze
17.00 - 18.30 uur   Workshopronde 2
18.30 - 18.45 uur   Plenaire afsluiting 
18.45 - 20.00 uur   Diner
20.00 uur   Einde