Programma
De CASPIR-cursus bestaat uit 5 modules
Module 1
Zelfstudie e-learningmodule die thuis achter de laptop of tablet gemaakt kan worden. Deze e-learningmodule gaat over de basisbeginselen van het uitvoeren en beoordelen van spirometrie in de huisartsenpraktijk. U volgt deze e-learning in de digitale leeromgeving van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De deelnemer ontvangt van het NHG per e-mail de inloggegevens van Module 1.
Accreditatie:1 punt na afronden e-learning via NHG
Module 2
Fysieke bijeenkomst
- Informatie over: longfysiologie, uitvoering spirometrie volgens ATS/ERS richtlijn (2005), inhoud NHG praktijkwijzer (2008) over spirometrie, organisatie spirometrie, keuze apparaat, onderhoud en kwaliteitscontroles
- start interpretatie
Duur 3 uur
Accreditatie: 3 punten
Module 3
- De uitvoerder en beoordelaar kijken samen mee bij 5 longfunctietests bij regulier ingeplande patiënten in een longfunctielaboratorium in regio;
- 3 verschillen / overeenkomsten te noteren in uitvoering spirometrie;
- 3 tests samen interpreteren
Duur: 2 uur
Accreditatie: 2 punten
Module 4
Maken portfolio
Duur: ongeveer 3 tot 6 uur
Accreditatie: 1 punt
Module 5
Fysieke bijeenkomst
- Bespreken inhoud portfolio van deelnemer
- Casusbespreking
- Praktijkexamen
- Eindtoets
Duur: 3 uur
Accreditatie: 3 punten
Toelatingseisen
Om aan de cursus mee te doen moet de praktijk beschikken over een spirometer met flow volume curve, volume tijd curve en moeten de basisbegrippen van spirometrie bekend zijn. Enige ervaring in het maken en beoordelen van spirometrieën is vereist. Deze cursus gaat uit van opdrachten die door de huisarts en praktijkondersteuner gezamenlijk worden uitgevoerd. Als een van beide deze cursus al heeft gevolgd, is inschrijving als individu mogelijk mits de ander wel participeert in de portfolio-opbouw.
Certificaat
Een certificaat wordt uitgereikt door de CAHAG als alle modules door de praktijkondersteuner en huisarts gevolgd zijn. Na het afronden van de cursus moet u om het behaalde certificaat geldig te houden, iedere drie jaar bijscholen. Deze cursus is ontwikkeld door de afdeling Huisartsgeneeskunde Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Longfunctie Assistenten, de afdeling praktijkverpleegkundigen van de V&VN en de CAHAG, met medewerking van het NHG en de NVALT (Nederlandse Vereniging Artsen Longziekten en TBC, werkgroep longfunctie).