Leerdoelen
Hectiek in de praktijk (10:00-13:00)
- De deelnemer krijgt informatie over verloop van stressmechanismen en de gevolgen voor je gezondheid
- De deelnemer onderzoekt eigen stresssignalen en coping mechanismen
- De deelnemer kan keuzes maken in kader behoud eigen energie en werkplezier gerelateerd wat belangrijk is.
- De deelnemer heeft zicht op eigen normen/waarden/overtuigingen
- Hoe om te gaan met stress momenten in de HA-praktijk
Prostaatzorg in de huisartsenpraktijk (14.00-17.00)
- De deelnemer krijgt informatie over wanneer te starten met preventief onderzoek
- De deelnemer krijgt informatie over wanneer te verwijzen naar de 2e lijn
- De deelnemer krijgt informatie over de huidige behandelopties
- De deelnemer krijgt informatie over de mogelijkheden voor begeleiding van patiënten met prostaatkanker
- De deelnemer krijgt informatie over BPH/LUTS
Oncologie in de regio (17:45-19:45)
- De deelnemer krijgt informatie over verschillende behandelingsdoelen bij oncologische patiënten.
- De deelnemer krijgt informatie over soorten van systemische behandeling (tumorgericht).
- De deelnemer krijgt informatie over potentiële uitkomsten van systemische behandeling
Programma
Dag 3: vrijdag 13 september (Zeilschool de Lelie)
Hectiek in de praktijk (10:00-13:00)
Hoe blijf je flexibel in de dagelijkse hectiek van de huisartsenpraktijk? De werkdruk wordt hoger en hoger. Het aantal (huis)artsen met burn-out klachten neemt toe en vallen daardoor uit. Waardoor de werkdruk nog hoger wordt voor de degene die nog wel overeind staan. Het is een vicieuze cirkel.
Hoe kun je beter voor jezelf zorgen? Welke signalen merk je bij jezelf of bij een ander? Hoe kun je dit bespreekbaar maken? En hoe kun je beter voor jezelf en voor elkaar zorgen.
Onder het motto “It’s not what happens to you, but how you react to it that matters” gaan we in deze scholing aan de slag met:
- Hoe je het beste kunt omgaan met de (huidige) veranderingen.
- Hoe je de regie kunt nemen om goed voor jezelf te zorgen.
- Om keuzes te maken die bij jou passen.
- Waar je jouw kwaliteiten het meest zinvol kan inzetten.
Lunch (13.00 - 14.00)
Prostaatzorg in de huisartsenpraktijk (14.00-17.00)
In Nederland wordt elk jaar bij meer dan 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Het is daarmee de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Wanneer mannen de vijftig jaar zijn gepasseerd neemt het aantal nieuwe prostaatkanker gevallen per leeftijdscategorie geleidelijk toe. Bijna de helft van alle patiënten is 70 jaar of ouder. Het is dus vooral een ziekte van oudere mannen. Als gevolg van de vergrijzing en de groei van de bevolking is de verwachting dat de komende jaren het aantal mannen waarbij prostaatkanker geconstateerd wordt sterk zal toenemen.
In deze nascholing schenkt de prostaatkankerspecialist en robotchirurg M.B. Busstra aandacht aan wat u als huisarts nodig heeft om uw mannenpopulatie gedegen advies te geven op het gebied van: wanneer te starten met preventief onderzoek, wanneer te verwijzen naar de 2e lijn en wat de huidige behandelopties zijn. Of is de 1,5-lijn een mogelijk? Daarbij worden BPH/LUTS besproken. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen over andere urologische pathologie. Let op, vergeet niet casuïstiek uit eigen praktijk mee te nemen.
Diner (17:00-17:45)
Oncologie in de regio (17:45-19:45)
De wetenschappelijke kennis over de behandeling van kanker blijft zich door ontwikkelen en leidt tot nieuwe behandelingsmogelijkheden. Om uw patiënt goed te kunnen blijven helpen en adviseren is het van belang dat u op de hoogte bent van de specifieke situatie en behandeling van uw patiënt. Het is van grote toegevoegde waarde dat u daarbij samen optrekt met de specialist en omringende zorgverleners. In samenwerking met Oncologienetwerk Concord wordt een scholingsprogramma samengesteld over dilemma’s en alle ins en outs rondom een nog nader te bepalen thema op dit vakgebied.
In deze scholing wordt aandacht besteed aan verschillende behandeldoelen, soorten van systemische behandelen en de mogelijke uitkomsten daarvan. Diverse ziektetrajecten komen ter sprake. Je krijgt handvatten om een goede afweging te kunnen maken samen met de patiënt. Er is ruimte om eigen casuïstiek in te brengen.