Opleiding Triage Ondersteuner Huisarts (TOH)

Het wordt steeds drukker in huisartsenpraktijken en de service komt onder druk te staan. Met goede triage kunnen praktijken nu en in de toekomst de toenemende zorgvraag laagdrempelig blijven bedienen, gebruikmakend van ieders deskundigheid binnen de huisartsenpraktijk.

Leerpunt KOEL biedt een beproefde triage-opleiding, speciaal ontwikkeld voor doktersassistenten. Tijdens deze opleiding leert u structureel en consequent urgentiedenken toepassen op basis van de NHG-TriageWijzer. Onder het motto ‘Leren door te doen’, voegt de opleiding de daad bij het woord met een speciaal ontwikkelde digitale leeromgeving, die de flexibiliteit in het leren vergroot.

Aanvraag van de landelijke kennistoets is bij deze prijs inbegrepen.

Liever alle informatie in een folder? Klik hier.  

Lees meer

Opleidingsinformatie

 • Doktersassistenten, Verpleegkundigen
 • Communicatie, Organisatie, Professionaliteit
 • Woensdag 04 November
 • Zwijndrecht, Leerpunt KOEL
 • 09.00 - 12.00 uur
 • 53 accreditatiepunten
 • Mevr. A.J. de Kock - Ruitenberg, Mevr. T. van Straaten, Dhr. R.V.E. Verhaart
 • € 1995,00
Beschikbaarheid: nog 8 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Inhoud

De triage-opleiding Leerpunt KOEL focust nadrukkelijk op leren in de context van de eigen huisartsenpraktijk. Het echte leren triëren begint immers pas bij de toepassing. Kennis, inzicht en toepassen zijn de thema’s die als een rode draad door de opleiding worden aangeleerd en getoetst. Tijdens de hele opleiding staan de vanuit InEen gestelde criteria (o.a. de kernset) en competenties centraal en wordt er gewerkt aan:

 1. Vakinhoudelijke aspecten
  • Urgentiebepaling en hoe het vervolgtraject te indiceren
  • De ingangsklachten van de NHG-TriageWijzer zullen het uitgangspunt zijn
  • Er is veel aandacht voor de fysiologie en pathologie
 2. Samenwerking
 3. Professionele rolontwikkeling
 4. Het organiseren van werkprocessen

Extra service

Digitale Leeromgeving (DLO)
Leerpunt KOEL heeft voor de triage-opleiding een digitale leeromgeving (DLO) ontwikkeld. Het werken met online leeractiviteiten in de DLO biedt de mogelijkheid om de theorie van de NHG-TriageWijzer op eigen gelegenheid, tempo en wijze eigen te maken. De DLO geeft de docent de mogelijkheid om het leerproces van de cursist te volgen en daar waar nodig de fysieke bijeenkomsten op aan te passen.

Werkplekleren
Leren op de werkplek speelt een grote rol tijdens de triage-opleiding. Op de eigen werkplek wordt gewerkt aan praktijkopdrachten. Van de praktijk wordt een investering van 15 uur verwacht voor de begeleiding door een werkplekbegeleider tijdens de opleiding. Dit kan een ervaren collega of een huisarts zijn.

Het KOEL-portfolio
Het KOEL-portfolio is eigendom van de (junior)triagist. Het portfolio verstrekt de regie over de eigen ontwikkeling, en is daarnaast leuk, praktisch en toegankelijk. Het portfolio kan gevuld worden met alle genoten opleidingen, scholingen en activiteiten (ook niet genoten bij Leerpunt KOEL) en is daarmee ook een HRM-tool voor de verantwoordelijk manager. Het KOEL-portfolio kan worden gekoppeld aan alle HR-systemen en communiceert met InterShift, InterShift COURSE en Calibris. Het portfolio is het eerste jaar kosteloos. Na het eerste jaar kost het portfolio €100,- per deelnemer per jaar.

Audit van de telefonische triage 
Leerpunt KOEL biedt u de mogelijkheid om het beluisteren en beoordelen van triagegespreksbanden uit handen te geven aan een auditor van Leerpunt KOEL. Een auditor krijgt toegang tot het KOEL e-portfolio van de junior triagist waar de gespreksbanden zijn opgeslagen en beoordeeld kunnen worden. De junior triagist beoordeelt zelf ook de gesprekbanden, waarbij aansluitend een (e-)coachingsgesprek plaatsvindt. 
Het beoordelen van 9 gespreksbanden met 3 (E-)coachingsmomenten kost €1.125,-

Leerdoelen

Resultaat

U leert vakinhoudelijke aspecten als urgentie- en vervolgtrajectbepaling op basis van de ingangsklachten van de NHG-TriageWijzer, met ruime aandacht voor fysiologie en pathologie. Daarnaast is er aandacht voor de versterking van samenwerkingskwaliteiten, professionele rolontwikkeling en organisatorische vermogens. Daarnaast leert de TOH de eigen ontwikkeling als professional in de eigen huisartsenpraktijk vorm te geven . 

Aan het einde van de triage-opleiding neemt u deel aan het Landelijk Kennisexamen Triage (LKT), georganiseerd door InEen en Calibris.
Na het behalen van deze toets kan de gecertificeerde TOH kan meteen aan de slag in de huisartsenpraktijk om de toenemende zorgvraag in goede banen te leiden.

Programma

Opbouw opleiding

 • Vijf bijeenkomsten van 6 uur en nog één bijeenkomst van 3 uur. De bijeenkomsten worden verzorgd door een triagist i.s.m. een huisarts.
 • Minimaal 20 uur thuisstudie met ondersteuning van de digitale leeromgeving.
 • Werkplekleren met werkplekgerelateerde opdrachten.
 • Opbouw van het persoonlijke KOEL-portfolio (gedurende 1 jaar gratis toegankelijk).
 • Deelname aan het Landelijk Kennisexamen Triage (LKT), georganiseerd door InEen en Calibris.
 • E-coachmoment tezamen met de werkplekbegeleider.

Van de werkplekbegeleider wordt een tijdsinvestering gevraagd van ongeveer 12 uur, verdeeld over de opleiding.

Toelatingseisen

Ingangs- en toelatingseisen

Vereist: een erkend diploma doktersassistent met minimaal 1 jaar werkervaring.
Daarnaast moet er mogelijkheid zijn om praktijkopdrachten uit te voeren op de werkplek, waaronder het opnemen van triagegesprekken.

Deze opleiding is een Post-MBO opleiding:

 

(Na)scholingen en opleidingen op locatie tot 9 februari worden verzet

De fysieke (na)scholingen en opleidingen tot 9 februari worden verzet of worden online uitgevoerd. U wordt zo snel mogelijk op de hoogte gesteld over de (na)scholing waar u voor ingeschreven staat. Bedankt voor uw begrip.