Vet KOEL doktersassistentencongres!

Op 18 maart 2021 vindt het jaarlijkse doktersassistentencongres van Leerpunt KOEL weer plaats.  Het thema van dit jaar: leefstijl.

Leefstijl krijgt maatschappelijk steeds meer aandacht. Ook in de huisartsenpraktijk is het inzicht inmiddels stevig verankerd dat leefstijl een van de belangrijkste pijlers is voor het behoud of herwinnen van een goede gezondheid.

Een gezonde leefstijl kan heel wat medicatie en bezoeken aan de huisartsenpraktijk voorkomen. Daarom dat de huisarts ook toenemend actief inzet op het promoten en ondersteunen van een gezonde leefstijl, en praktijken er expertise over in huis willen hebben.

Lees meer

Opleidingsinformatie

Beschikbaarheid: nog 44 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Ook voor u als doktersassistent is het van waarde als u weet welke leefstijlfactoren positief bijdragen aan de gezondheid van uw patiënten. Vandaar dat u tijdens dit congres kennis kunt opdoen over bijvoorbeeld de genetische component bij obesitas, de wisselwerking tussen gewicht en stress en de ingewikkelde plek van cholesterol in dit geheel. Kennis die u zal helpen in uw rol als vraagbaak voor patiënten. En omdat een goed voorbeeld altijd weer begint bij uzelf, hebben we ook voor u persoonlijk iets leuks in petto!

Zin in een leuke, leerzame dag? Meld u dan nu aan voor dit Vet KOELe doktersassistentencongres!

Programma

15.30 uur Inloop met koffie en thee
16.00 uur Opening door Gonnie Swanenberg
16.15 uur Plenaire bijeenkomst door prof. dr.mw. L. van Rossum
  Obesitas: diagnostiek onderliggende oorzaken en de effectieve aanpak
17.30 uur Workshop ronde 1
18.45 uur Buffet
20.00 uur Workshop ronde 2
21.15 uur Einde


Plenair: ‘Obesitas: diagnostiek, onderliggende oorzaken en de effectieve aanpak’, door Liesbeth van Rossum

Het congres gaat van start met een inleidend verhaal van Prof dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC en Centrum Gezond gewicht te Rotterdam. Zij is de auteur van het boek Vet belangrijk, en zal u alles vertellen over diagnostiek, onderliggende oorzaken en een effectieve aanpak bij obesitas. Als patiënten met obesitas in de praktijk het advies krijgen om minder te eten en meer te bewegen, leidt dat namelijk zelden tot een langdurige gewichtsreductie. Dit heeft vaak te maken met onderliggende factoren die bijdragen aan gewichtstoename of die gewichtsafname juist belemmeren. De nieuwste inzichten én praktische oplossingen zullen besproken worden.

Na de opening gaan we in zeven groepen uiteen voor workshops over diverse onderwerpen.

Workshops
1 ‘Stress en gewicht, een onvoorspelbare relatie!’, door Marcel Hoogerheide

Wat gebeurt er met het gewicht bij stress? Aankomen of afvallen behoren beide tot de mogelijkheden. Maar wat doet je gewicht op zijn beurt met de stress? Tijdens deze workshop gaan we kennismaken met de wisselwerking tussen stress en gewicht. We leren over diverse soorten stress en hoe die het gewicht beïnvloeden, maar ook andersom, wat gewicht voor invloed kan hebben op de stress. Welke signalen zie je als doktersassistent bij je patiënten aan de balie of aan de telefoon? En wat kan je ermee?

2 ‘Chaos in de cholesterol’, door Adrie Evertse

Helpt die plantaardige boter nu wel echt? En hoe vaak moet ik mijn cholesterol laten prikken? Elke dag komen er in de praktijk cholesteroluitslagen binnen. We hebben het er terloops heel vaak over, maar wat is cholesterol nu eigenlijk? Wanneer heb je genoeg ‘goed’ cholesterol en wanneer heb je te weinig? En zijn pillen wel of geen goed idee? Tijdens deze workshop gaan we orde scheppen in de chaos van de cholesteroluitslagen en -termen; zoals Cholesterol ratio, HDL, LDL, triglyceriden en waar ze voor staan en welke schade ze aan kunnen brengen.

3 ‘Ontpillen’, door Janneke Stolker

Deze workshop gaat in op de rol van leefstijl bij specifieke ziektebeelden, ondersteund door concrete voorbeelden uit de huisartsenpraktijk. Aan de hand van casussen gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de huidige en gewenste rol voor assistenten op het gebied van leefstijl.
En je zult zien: je kunt en groter verschil maken dan je vaak denkt! En alvast een vraag om over na te denken: Lukt het jullie praktijk om per jaar tenminste 10% minder medicijnen voor te schrijven?

4 ‘Bewegen op de werkvloer’, Claudia van Genderen

Als doktersassistent zit je achter de balie, zit je achter je computer of zit je in gesprek tijdens je spreekuur. Zitten, zitten en nog eens zitten. Maar hoe zit dat dan allemaal bij jou? In welke houding zit je feitelijk op je stoel? Wat is je houding bij de diverse verrichtingen? Heb je zelf wel eens fysieke klachten door je werk? Beweeg je wel genoeg op een dag? Reageer je je af na een lastig telefoongesprek? Hoe kan je meer bewegen op de werkvloer?

Tijdens deze workshop leren we over anatomie en ergonomie en krijgen we tips voor meer en beter bewegen op de werkvloer, om tips mee te geven aan je patiënten over een betere houdingen. En vooral: We gaan eens lekker bewegen!

5 ‘Looprecept.nl', Anne Huisman

Huisarts Anne Huisman heeft een passie voor bewegen. In deze workshop gaat hij met jullie aan de slag met het looprecept, waarvoor hij samen met een stel andere huisartsen een stichting heeft opgericht: Stichting Het Looprecept! De tijd is namelijk rijp voor LOPEN in plaats van pillen! Zitziekte en inactiviteit zijn een groeiend maatschappelijk probleem. We zitten het grootste deel van de dag, lange uren achter elkaar en dit heeft onomkeerbare, negatieve gevolgen. Onderzoeksliteratuur laat herhaaldelijk zien dat bewegen een van de beste medicijnen is bij veel verschillende diagnoses die de huisarts dagelijks in de praktijk voorbij ziet komen. Bewegen is daadwerkelijk een medicijn; vandaar nu het looprecept!

6 ‘De feiten en fabels van de diëtiste’, Willy Gilbert

Mag je nu wel cola light of zero, of kan je juist beter gewone cola drinken, of liever toch maar helemaal niet? Is 'koolhydraatarm' een goed dieet of val je daar niet van af? Wat is een goed advies met betrekking tot zout bij een diabetespatiënt of iemand met hoge bloeddruk? Wat zegt je middelomtrek als je die meet? In deze interactieve workshop gaan we op zoek naar de feiten en fabels over gezond eten, en krijgt u (voor de verandering) eens echt goede adviezen!

(Let op: geef bij aanmelden door welke 2 workshops u zou willen bijwonen)
Wacht niet te lang met inschrijven ......... Vol=Vol!