Summerschool - Filosofie in de huisartsenpraktijk

Filosofie in de huisartsenpraktijk: van omvang naar diepgang

In weinig domeinen spelen fundamentele filosofische vragen zo’n wezenlijke rol als bij de keuzes die we maken in de gezondheidszorg. In even weinig domeinen zijn de gevolgen van techniek zo ingrijpend.

KOEL nodigt u komende zomer uit voor een inleidende filosofische nascholing over het onderzoeksgebied van de relatie tussen mens en technologie in de geneeskunde. De nascholing wordt gegeven door filosoof Jonne Hoek, die vorig jaar zijn toehoorders wist te inspireren tijdens de Rockanje-driedaagse. Drie uur was te kort, zo veel valt er over techniekfilosofie in de gezondheidszorg te zeggen en vooral denken.

 

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Doktersassistenten, Huisartsen, Praktijkondersteuners, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundigen
  • Communicatie, Medisch handelen, Samenwerking
  • Donderdag 22 Augustus 2019
  • Zwijndrecht, Leerpunt KOEL
  • 19.00 - 22.00 uur
  • 3 accreditatiepunten
  • € 145,00 € 119,00
Beschikbaarheid: nog 8 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Technologie is steeds vaker onderwerp van publieke discussie. Het daagt de medische praktijk uit, doet normen en waarden verschuiven, plaatst ons voor nieuwe dilemma’s… Wat bijvoorbeeld te denken van de paradox van de designer-baby, waarbij het existentiële, kwetsbare verlangen naar een gezond kind omslaat naar een soort bouwpakket op basis van een verlanglijstje, waarbij de leverancier kan worden aangeklaagd bij mankementen?

Ook in de huisartsenpraktijk worden beslissingen genomen die door tussenkomst van nieuwe technologie van grote invloed zullen zijn op onze samenleving. Gretig of morrend en tegen wil en dank zijn wij huisartsen een belangrijke factor bij de bepaling van de medisch-ethische koers en kaders. Het kan daarom geen kwaad om ons denken over dit soort ontwikkelen te scherpen aan de filosofie, en zo een weloverwogen en zinvol mogelijke bijdrage te leveren aan de vaart der volkeren.

Het is onmogelijk om een simpel, zaligmakend standpunt in te nemen over technologie. Het gaat in de techniekfilosofie ook niet om vóór of tegen technologie; het gaat om het vermogen om weloverwogen besluiten te blijven nemen in een steeds complexer wordende wereld.

Ook deze keer zal drie uur te kort blijken, dat lijdt nauwelijks twijfel.

 

Leerdoelen

  • De deelnemer zal kennis krijgen over de denkwereld van de filosofie, in het bijzonder daar waar deze raakt aan de geneeskunde.
  • De deelnemer zal leren om op drie verschillende manieren de cruciale rol van medische technologie in de behandelkamer te onderscheiden, te bekritiseren, en te onderzoeken.
  • De deelnemer zal aan de hand van het interactieve model van communicatie de praktijk van het consult leren evalueren.

Programma

          18.30 uur   Ontvangst met koffie, thee, koekje
19.00-20.00 uur   De denkwereld van de filosofie.
20.00-20.50 uur   Manieren om de cruciale rol van medische technologie te onderscheiden, te bekritiseren en te onderzoeken.
20.50-21.00 uur   Korte pauze.
21.00-21.50 uur   Vervolg programma.
22.50-22.00 uur   Afsluiting en invullen evaluatieformulieren.
22.00 uur Einde