Obesitas en Voeding - Kijk verder dan de buik

U weet natuurlijk dat Obesitas (Quetelet-index ≥ 30 kg/m2)  samenhangt met chronische aandoeningen en gepaard gaat met relatief hoge kosten voor de gezondheidszorg en verlies aan productiviteit.

Wist u ook dat de prevalentie volwassenen met obesitas sinds 20 jaar verdubbeld is naar 14% in Nederland en zelfs naar 30% is gestegen in de VS?

Prof. Dr. E.F.C. van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Zij neemt u tijdens deze scholing, mee in de wereld van Obesitas en voeding.

Voorafgaand aan de cursus wordt u een lunch aangeboden!

 

Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Diëtisten, Huisartsen, Praktijkondersteuners, Verloskundigen, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundigen
  • Vrijdag 05 Oktober 2018
  • Rockanje, Badhotel Rockanje
  • 14.00 - 17.00 uur
  • 3 accreditatiepunten
  • € 159,00
Beschikbaarheid: nog 14 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Omschrijving

Obesitas kan het gevolg zijn van de afname van het energieverbruik bij een toename van een ongezond voedingspatroon. Het is belangrijk om niet te snel te concluderen dat patiënten verkeerd eten en te weinig bewegen wanneer zij zich met ernstig overgewicht op het spreekuur melden. Obesitas moet eerst, evenals elke andere ziekte, goed worden geanalyseerd op onderliggende oorzaken. Pas dan kan een behandelplan worden opgesteld met grote kans van slagen. In het Centrum Gezond Gewicht (een samenwerkingsverband van Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Vlietland) bleek na een onderzoek dat 50% van de patiënten medicatie gebruikt die die het gewicht kan verhogen.  Ook is er bij een kleine groep een onderliggende aandoening, zoals hormonale ziekte of erfelijke afwijking, die al op jonge leeftijd het verzadigingsgevoel uitschakelt of de stofwisseling vertraagt.

Leerdoelen

In deze nascholing;

  • krijgt u tools aangereikt om adequate diagnostiek te verrichten bij  de  patiënt met obesitas en deze vervolgens van doelgerichte informatie en/of doorverwijzing te voorzien
  • neemt u kennis van de laatste ontwikkelingen op gebied obesitas


Docent

  • Prof. Dr. E.F.C. van Rossum, internist-endocrinoloog,  Erasmus MC en Centrum Gezond Gewicht