Filosofie in de huisartsenpraktijk: van omvang naar diepgang!
Medische wetenschap en technologie blijven zich razendsnel ontwikkelen, net zoals normen en waarden in de samenleving. Als huisarts dient u zich adequaat op te stellen in de steeds ingewikkelder wordende consulten, waarbij ook culturele achtergrond en taal een belangrijke rol spelen. Vroeger kwamen huisarts en patiënt elkaar met name tegen bij geboorte, ziekte en dood. Nu is daartussen een ander veld ontstaan door de toenemende kennis, kunde, technologie, macht en moraal. Er dienen zich nieuwe vragen aan: Naar welk ziekenhuis stuurt u uw patiënt? Is een Ivf-behandeling in het buitenland niet van betere kwaliteit? Wat doet u met de oudere mens, die niet meer wenst te leven en toch een indicatie heeft voor verdere diagnostiek? Beloont u iedere hoofdpijn met een scan ter geruststelling? Wat doet u bij een familie waar in één jaar tijd moeder en vader na een ziekbed overlijden en twee kinderen van rond de 18 jaar achterblijven?
U wilt altijd optimaal en menselijk helpen, maar daarin is de factor ‘tijd’ tegen, waardoor u niet altijd kunt handelen zoals u zou wensen. Filosofische reflectie kan een helpende hand bieden bij lastige, prikkelende vragen. Vandaag leidt filosoof Jonne Hoek u -in een zeer waarschijnlijk te korte tijd- met zijn vakgebied naar een ander consult van morgen.
Dermatologie
We gaan met Sophie Flohil, dermatoloog bij DermaHaven Rotterdam aan de slag met de huidoncologie en daarnaast neemt zij u mee in de vulvapathologie
Bijzondere breinen, wat kunt u ermee?
Een training in het herkennen en adequaat verwijzen van mensen met 'bijzondere breinen' denk daarbij aan ADHD, ADD, autisme, dyslexie en hoogbegaafdheid, van zowel kinderen, jeugdigen als volwassenen. In deze scholing staan ADHD en hoogbegaafdheid centraal. De scholing wordt gegeven aan de hand van casuïstiek vanuit de docenten en de deelnemers.
Overgangsklachten
In Nederland zijn op het moment 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Volgens de laatste NHG-Standaard is de overgang een fysiologisch proces met grote variaties in het beloop en de hinder van klachten. De overgang kan veel invloed hebben op de gezondheid en het dagelijks leven van een vrouw, maar krijgt helaas niet altijd de nodige aandacht of erkenning. Ook bespreken we wat de overgang doet met vrouwen die onvrijwillig in de overgang komen.
Op uw spreekuur wilt u de vrouwen met overgangsklachten natuurlijk op een goede wijze helpen. Daarin zijn verschillende mogelijkheden met en zonder medicatie. De keuzemogelijkheden leveren regelmatig een discussie op tussen huisartsen en gynaecologen. De scholing ‘Overgangsklachten’ neemt u mee in de laatste ontwikkelingen zodat u een goede basis heeft voor het geven van een passend advies.
“Kijk verder dan de buik”: Oorzaken Obesitas en deskundig behandeladvies.
U weet natuurlijk dat Obesitas (Quetelet-index ≥ 30 kg/m2) samenhangt met chronische aandoeningen en gepaard gaat met relatief hoge kosten voor de gezondheidszorg en verlies aan productiviteit. Wist u ook dat de prevalentie volwassenen met obesitas sinds 20 jaar verdubbeld is naar 14% in Nederland en zelfs naar 30% is gestegen in de VS?
Obesitas kan het gevolg zijn van de afname van het energieverbruik bij een toename van een ongezond voedingspatroon. Het is belangrijk om niet te snel te concluderen dat patiënten verkeerd eten en te weinig bewegen wanneer zij zich met ernstig overgewicht op het spreekuur melden. Obesitas moet eerst, evenals elke andere ziekte, goed worden geanalyseerd op onderliggende oorzaken. Pas dan kan een behandelplan worden opgesteld met grote kans van slagen. In het Centrum Gezond Gewicht (een samenwerkingsverband van Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Vlietland) bleek na een onderzoek dat 50% van de patiënten medicatie gebruikt die die het gewicht kan verhogen. Ook is er bij een kleine groep een onderliggende aandoening, zoals hormonale ziekte of erfelijke afwijking, die al op jonge leeftijd het verzadigingsgevoel uitschakelt of de stofwisseling vertraagt.
In deze nascholing krijgt u tools aangereikt om adequate diagnostiek te verrichten bij de patiënt met obesitas en deze vervolgens van doelgerichte informatie en/of doorverwijzing te voorzien.