Terugblik huisartsenreis Sardinië

Adja Strijker
Terugblik huisartsenreis Sardinië

Terwijl we in Nederland de warmste zomer ooit hadden, vlogen we op zaterdag 22 september 2018, met naast een aantal bekende gezichten ook een heleboel minder bekende, naar Sardinië. Bij aankomst in het prachtige kustplaatsje Cala Gonone aan de voet van de Monte Bardia kwamen we aan op onze ‘werklocatie’: Het 4 sterrenhotel Nuraghe Arvu.Tijdens de busreis werd de aftrap voor een geslaagde nascholingsreis verzorgd door Jeanette Caljouw, al jaren het boegbeeld van de door Leerpunt Koel georganiseerde zomer-nascholingen en Marcel Hoogerheide.

Scholen...

Het scholingsprogramma van 21 uur kende weer een grote diversiteit aan actuele thema’s binnen de huisartsenpraktijk: dermatologie, spoedzorg, burn-out(preventie), depressie- en  suïcide(preventie) en casuïstiek rechtstreeks uit de spreekkamer. Gezamenlijk vonden we een goede balans tussen inspanning (1 scholingsdag duurde zelfs 9 uur) en ontspanning. Veel dank gaat daarom uit naar de docenten Ewout Baerveldt (dermatologie) Marleen Kooiman (spoedzorg), Adrie Evertse en Marcel Hoogerheide (burn-outpreventie, depressie en suïcidepreventie) en Jeanette Caljouw (casuïstiek rechtstreeks uit de spreekkamer) die de cursisten volop inspireerden met hun interactieve manier van scholing, enthousiasme, kennis en kunde.

"We moeten beter op onze collega huisartsen letten"

.. en reizen..

Er was ook ruim tijd om te genieten met wandelingen door het mooie landschap en het bezoeken van leuke stadjes. En wat kun je lekker eten en drinken in Sardinië! Ook het op loopafstand liggende strand bleek een heerlijk plek om te vertoeven. De Jeepsafari naar het hoogste punt van Sardinië, de opgravingen uit de bronstijd en een Herderslunch bleken naast de boottocht naar de Bue Marino Grot van Cala Luna één van de vele hoogtepunten van deze nascholingsreis.  

En voordat je het weet, is het alweer voorbij, echter niet zonder de traditionele laatste gezamenlijke avondmaaltijd, waar we door de jarige collega Raymond Mookram getrakteerd werden op een heerlijk glas prosecco.

.. totaal met een gemiddelde van 8,8 gewaardeerd!

Op weg terug naar Nederland werd opnieuw duidelijk dat niet alleen de scholingen en de reis als inspirerend en prettig worden gezien, maar ook het contact met andere collega’s om te praten over het boeiende vak van huisarts zijn.

"De combinatie ‘scholing' en 'reis’ blijft toch een zeer aantrekkelijke"

Wat ons betreft graag tot volgend jaar! 

Jeanette Caljouw en Marcel Hoogerheide